La revedere Peninsula 2013, ne vedem in 2014?
Ce a inseamnat Festivalul Peninsula 2013
in cifre: 60 de mii de vizitatori au participat la cea de a XI-a ediţie a Festivalului Peninsula, care a avut loc, pentru prima dată, în Cluj-Napoca.
altfel spus 60.000 de tineri intre 20-35 ani, cu bani, de regula educati, un procent mult peste media nationala cu studii superioare, au ajuns in Cluj Napoca in loc sa ajunga la Targu Mures.
Festivalul Peninsula e considerat in Top 3 festivaluri muzicale in Romania. ( locul 1 sau 2)
Ce inseamna un festival de amploare internationala pentru Targu Mures?
pentru afacerile mici din Targu Mures inseamna cateva zile de incasari, rata de ocupare 100% la hoteluri si restaurantele din zona. Pe termen scurt nu e o suma extraordinara si firmele targu muresene pana la urma o sa se descurce. Dar pe termen lung e un factor extraordinal care ajuta din punct de vedere al promovarii toate afacerile din zona.
inseamna o prezentare a orasului universitar Targu Mures. In acest moment o parte din studentii din Targu Mures au aflat despre oras datorita festivalului Peninsula. Au aflat ca e cool, un factor extrem de important pentru alegerea locului unde vrei sa iti urmezi studiile. Inseamna astfel si o investitie in atragerea urmatoarei generatii inalt calificate in zona.
nu am gasit studii de impact, care e efectul real asupra orasului Targu Mures si a zonei metropolitane – Cristesti, Ungheni, Santana de Mures, Sangeorgiu de Mures. Ce am gasit e o crestere a interesului pentru orasul Targu Mures in ultimii ani pe Google. Oamenii au fost interesati de orasul Targu Mures, mai ales in luna iulie-august. E posibil sa fie, cel putin partial, o crestere datorata festivalului Peninsula. In 2013 interesul pentru Targu Mures a scazut un pic. Vom vedea in 2014, daca Peninsula ramane la Cluj Napoca, cat e influenta pe care o are un festival de amploare pentru trezirea interesului cautatorilor pe Google.
ce e important: oriunde mergi in Romania toti tinerii de pana la 35 de ani stiu de Targu Mures in principal datorita Festivalului Peninsula. Toti spun ca e cel mai cool festival, apare in toate topurile si mare parte din succesul festivalului a fost atribuit zonei in care se tine.
Targu Mures a devenit un oras frumos, pozitiv, intercultural;
Un festival privat (Peninsula) trebuie sa fie finantat de catre primarie si autoritatile locale?
Aici e o problema reala; varianta simpla de raspuns ar fi NU, firma organizatoare e privata, la fel ca orice alte firma privata nu ar trebui sa depinda de suportul autoritatilor locale.
In practica exista un beneficiu real pentru economia locala, beneficii de PR, o expunere a ofertei universitare catre tineri – o investitie in urmatoarea generatie. Oameni cu studii superioare si care aduc valoare adaugata mare in oras, asta inseamna noi investitii deci noi bani la bugetul local.
Sectiunea de articole a site-ului www.complexvia.ro nu este blog economic /politic si nu am un raspuns la intebarea asta. Din punctul meu de vedere, daca exista un studiu care sa confirme ce am spus inainte, cred ca merita sustinerea unui festival de aploarea Festivalului Peninsula in zona Targu Mures.
Tu ce crezi ? Merita ca o parte din taxele platite sa mearga in susinerea unui festival de genul acesta?
Isi permite judetul Mures, orasul Targu Mures un festival international in anii urmatori?
Un festival de amploare dureaza cel putin 7 ani pana sa ajunga sa fie eficient. Promovarea unui festival international dureaza, trebuie facuta cu cap si cu bani. Cei de la Cluj au asteptat, asteptat, iar cand festivalul a fost copt, l-au cules.
Sustinerea sportului, teatrului, evenimentelor au acelasi scop: sa creasca imaginea de oras fain, un fel de: „ba, ce misto, ce chestii faine aveti in Targu Mures…” ; banii dati, in teorie se vor intoarce peste cativa ani inapoi, prin investitii private. Sa zicem un german, un chinez sau un suedez vor sa investeasca in Estul Europei, sa zicem in Romania. Il intereseaza cateva chestii: – infrastructura, aici Targu Mures ar putea sa devina buricul Transilvaniei, sa exista oameni multi, sanatosi si bine educati; no aici trebuie si Universitati si terenuri de fotbal si parcuri de plimbat si ar fi fain sa fie si ceva, ceva sa ii atraga pe studenti. Si mai ales pe studentii aia faini, destepti, cu bani, cu chef de viata, cu initiativa. Tipul ala de persoana care merge la festivaluri peste tot in lume, care invata, care dupa ce termina universitatea lucreaza in joburi cu valoare adaugata mare! Care inseamna si taxe si impozite locale mai mari, inseamna noi parcuri, noi stadioane, noi piste pentru biciclete, noi festivaluri.
Isi permite Targu Mures sa NU aiba un festival international de top? Fiecare oras concureaza pentru investitii SI studenti (resursa umana, generatia urmatoare), Targu Mures concureaza cu Sibiu, Cluj Napoca, Bistrita..
Targu Mures: Altern-Native
Sibiu: SIBFEST, Armania, Astrafilm, SibiuJazz
Bistrita: ?
„cica pe cand rusii si americanii se jucau de-a luna, vine raportul de la CIA ca rusii plecasera in cursa spre luna, cu multa vopsea rosie cu ei. La NASA, FBI, CIA, sefu’ al mare primea in continuu rapoarte alarmate:
– Sefule, domnu, aloo rusii mai au un pic si ajung pe Luna. Noi ce facem ? Trimitem intereceptoare.. mai bagam gaz sa ajungem inaintea lor?
Se fac sedinte, meetinguri, nimic, liniste, vine Sefu si ii calmeaza pe toti sa astepte..
… (mai trece ceva timp) , relaaaax
– Sefule, rusii aterizeaza pe luna!!
…
– Sefule, rusii au aterizat pe luna si o incep sa o vopsesc in rosu!!!
…
– Sefule, rusii sunt pe luna si o vopsesc in rosu!
…
– Sefule,(obosit, cu vocea pierduta..) rusii au terminat de vopsit luna in rosu!
Sefu ala de la NASA, scoate un trabuc, pune telefonul pe speaker, formeaza toate numerele si zice: –
-Phuuuu, NO, amu asteptam sa plece si dupa aia mergem si noi si scriem pe ea cu alb „Coca-Cola”!
PS: era mai fain Festivalul la Targu Mures! 🙂
sursa informatii: Evenimente in Cluj; Festival Peninsula, site oficial;