Manastirea Recea – locas al minuniilor si al regasirii sufletesti
Despre „Manastirea Recea”: În clipa în care am intrat pe poarta Mănăstirii Recea şi apoi pe uşa bisericii, m-am gândit că e o mică parte din Rai… (citat Vizitator )
Mănăstirea Recea este una dintre cele mai mari mănăstiri ortodoxe din judeţul Mureş. Aflată pe Drumul European E 60, Mănăstirea se află la numai doi kilometri de Aeroportul Târgu-Mureş şi la doar 14 kilometri de Municipiul Târgu-Mureş . Turnurile Bisericii se văd încă din şosea, e greu să treci pe lângă ea fără să n-o vezi iar un indicator te îndrumă spre intrarea în lăcaşul sfânt.
Sursa foto :http://www.manastirearecea.ro
Acest complex arhitectonic inaltat in doar 10 ani are in istoria sa sufletul si creierul maicii starete Stavrofora Cristina alaturi de minunata lucrare spirituala a parintelui Ioan unul din cei mai incercati si importanti duhovnici ai neamului romanesc.
Astfel in 1991 cu binecuvantarea Inalt Prea Sfintitului Andrei, si cu intrarea in randul monahismului a Maicii Starete Stavrofora Cristina demareaza constructia complexului manastiresc pe locul unei bisericuta si o cladire ambele neterminate lasate Episcopiei de preotul Ioan Lazar.
După 4 ani, în ziua de 28 aprilie 1995, Prea Sfinţitul Andrei sfinţeşte cetatea chiliei şi părintele Ioan este hirotonit arhimandrit alături de maica stareţă Cristina care devine distinsă stavroforă.
Intrarea în mănăstire este strajuită de un portal impozant cu foişor placat în exterior cu piatră cioplită. Mănăstirea are propriul său muzeu, bibliotecă şi sală de muzică construită în 1997. La muzeu veţi găsi o importantă colecţie de icoane,costume naţionale, mobilier antic, dar şi multe cărţi religioase şi de literatură beletristică scrise în limba română şi în limbi străine.
Aici la Recea poţi veni oricând, poarta e mereu larg deschisă. Măicuţele înclină discret capul în semn de salut, iar liniştea şi frumuseţea curţii mănăstirii este impresionantă. Arhitectura ansamblului monahal de la Recea are un caracter rustic tipic romanesc, preluand canoanele arhitecturale ale manastirilor din zona subcarpatica a Munteniei si ale celor din centrul si nordul Moldovei, cu influente bizantine si brancovenesti. Elementul principal al manastirii o constituie biserica, frumos ornata si pictata in interior.
La praznicul “Izvorul Tămăduirii”, 24 aprilie 1995, s-a pus piatra de temelie pentru biserică, cu hramul “Naşterea Macii Domnului”. În anul 1996 s-a terminat constructia bisericii şi finisajul exterior. Măicuţele şi maica stareţă locuiesc în nişte chilii în formă de “L”, ce încadrează o frumoasă grădină cu trandafiri. Există apoi Casa de oaspeţi formată din două apartamente şi o sală de protocol.
Sursa foto :http://www.manastirearecea.ro
Biserica este elementul central al complexului mănăstiresc. Interiorul cuprinde multe icoane, toate lucrate cu foiţă de aur, dând un aspect frumos, cald şi rafinat bisericii iar când le priveşti simţi o stare de înălţare spirituală. Peretii bisericii sunt lucraţi în mozaic veneţian amintind de maniera de a picta în primele veacuri creştine având ca model Ravena. Imagini in detaliu cu interiorul Bisericii puteți gasii pe site-ul Mănăstirii Recea.
Cazare: Complex Via – Tirgu Mureş langa Manastirea Recea (10 min cu masina)
Sărbători precum: Sărbătorile Pascale, Naşterea Maicii Domnului (reprezintă hramul Bisericii) sau Sf. Marie Mică, Naşterea Domnului, atrag anual mii de vizitatori care vin in pelerinaj. Având în vedere numărul mare de vizitatori ai manăstirii cazarea şi masa pot fi o problema pentru turişti. Pentru cazare, dacă ajungeți să vizitați Mănăstirea soluția e cazarea la Motelul Via (2 stele, mic dejun inclus), totul la cel mai bun preț! E în apropiere, la doar 5 minute de mers cu mașina de Mănăstire, chiar la intrarea în Târgu Mureş. Pe lângă cazare şi masă, la Complex Via aveți și parcare păzită, magazin non stop, acces la cel mai mare complex de magazine din zona (Promenada Mall ) care se află în vecinătate.
Vă așteptăm cu drag ! pentru rezervări vă rugăm sa ne contactați telefonic la numărul afișat pe site.